Fettproblem minskar - färre utryckningar i Göteborgs VA-nät

Göteborgarna har blivit mycket bättre på att inte hälla fett i avloppet. Rinnande fett stelnar och bildar proppar. Foto Louise Otterdahl
Göteborgarna har blivit mycket bättre på att inte hälla fett i avloppet. Rinnande fett stelnar och bildar proppar. Foto Louise Otterdahl

Göteborgarna har blivit betydligt bättre på att ta hand om sitt fett. År 2024 uppgav 61 procent att de inte sköljer ner stekfett i diskhon, jämfört med 48 procent år 2022

– Det är glädjande då fett orsakar stora problem i ledningsnätet. När rinnande fett kommer ner i ledningarna stelnar det och kan orsaka stopp och översvämningar, säger Fredrik Torstensson, chef för ledningsnät på Kretslopp och vatten.

Många har nu lärt sig att torka ur stekpannan med hushållspapper innan de diskar. Även när det gäller matolja och frityrolja har invånarna förbättrat sig: 85 procent uppgav 2024 att de aldrig häller ut olja i avloppet, jämfört med 81 procent år 2022 (källa: SCB:s medborgarundersökning).

– Tillsammans med annat som felaktigt slängs i avloppet – som våtservetter, hår och bomullspinnar – orsakar fett och olja mycket skada. Ett vanligt år behöver vi åtgärda cirka 70 stopp i ledningsnätet orsakade av fett. Den vanligaste åtgärden är akut högtrycksspolning och reparation av pumpar, berättar Fredrik Torstensson.

Enkla åtgärder – stor effekt

Att torka ur stekpannan med ett hushållspapper och slänga det i matavfallet eller restavfallet är en enkel och effektiv insats. Frityrolja, som inte längre går att använda, bör hällas i en gammal mjölkförpackning eller plastflaska och sedan slängas i soporna. Det går också bra att lämna in större mängder fett på Återvinningscentralerna.

– Matfett som samlas in på återvinningscentralerna blir till hållbara bränslen, såsom biogas och biodiesel. Själva förpackningarna återvinns till nya förpackningar, säger Anders Lisle, ansvarig på avfallsavdelningen, Kretslopp och vatten.

Källa: Göteborgs Stad