Bevattningsförbud införs – säsongstaxa kan bli verklighet

Visby Foto: Oleh Holodyshyn/Unsplash
Visby Foto: Oleh Holodyshyn/Unsplash

Bevattningsförbud införs på hela Gotland den 15 april. Enligt HelaGotland Premium beror beslutet på låg nederbörd och kritiska grundvattennivåer. VA-chefen utesluter inte säsongstaxa som framtida åtgärd.

Kritisk nivå för grundvatten
Under årets tre första månader har endast hälften så mycket nederbörd fallit jämfört med ett normalår. Det har resulterat i de lägsta grundvattennivåerna på över ett decennium. Regionens VA-chef förklarar att Gotland är särskilt känsligt eftersom grundvattnet lagras i kalksten, utan hjälp av naturliga formationer som rullstensåsar. Även ytvattentäkter används, men dessa är regnberoende och reglerade i vattendomar.

Två avsaltningsanläggningar har byggts, men den söder om Visby levererar ännu inte enligt beställning. Det framgår av uppgifter till HelaGotland Premium.

Förbrukning och framtida krav
Genomsnittlig vattenanvändning på Gotland ligger något under rikssnittet. Under pandemin minskade förbrukningen, men effekten var tillfällig. Tekniska nämnden har beslutat att användningen ska minska med 20 procent under mandatperioden. VA-chefen hänvisar till experter som bedömer att förbrukningen i framtiden kan behöva halveras.

Tekniska lösningar som snålspolande utrustning och individuell debitering testas. Ett projekt har visat att sådan debitering kan minska användningen med upp till 25 procent.

Säsongstaxa och andra förslag
Under sommaren ökar förbrukningen i vissa områden med upp till 30 procent. Det har väckt tanken på att införa säsongstaxa. Enligt VA-chefen ska ett sådant system inte öka intäkterna totalt, utan främst styra användningen över året. Fastboende kan då betala mindre vintertid, medan säsongsboende får högre kostnad under sommaren.

Möjligheten att använda vatten från kalkindustrin utreds i samarbete med berörda företag. Fler grundvattentäkter söks kontinuerligt. Förslaget att bygga dammar bedöms inte som lämpligt ur kvalitetssynpunkt, och det ligger utanför det kommunala uppdraget.

Begränsade resurser
VA-verksamheten finansieras via avgifter och inte genom skatt. Nya anläggningar, som ytterligare avsaltningsverk, beräknas kosta uppemot en halv miljard kronor. Enligt VA-chefen har tidigare prioriteringar gjorts utifrån tillgänglig kunskap och lagkrav vid tidpunkten. Svenskt Vatten bedömer att avgifterna kommer att behöva höjas årligen framöver.

Regionen har även testat övervakningsmetoder för att upptäcka onormal vattenanvändning. Vid misstänkta avvikelser kontaktas fastighetsägare direkt, men åtgärder som begränsad tillgång till vatten har hittills endast använts vid obetalda räkningar.

Källa: HelaGotland Premium.