Det har gått 20 år sedan den ideella föreningen Säker Vatten grundades och den första versionen av Branschregler Säker Vatteninstallation lanserades. Arbetet tog avstamp i behovet av att minska vattenskador och höja yrkets status.
År 2005 lanserades de första branschreglerna för Säker Vatteninstallation. Då hade arbetet pågått i fem år. Bakgrunden var ett växande behov av ett gemensamt regelverk inom VVS-sektorn, där branschen efterfrågade ökad kvalitet, legitimitet och tydlighet i arbetet.
– Mycket har hänt, samtidigt har utvecklingen aldrig varit så intensiv som nu, för att minska vattenskador, säger Liselott Gustafsson, ordförande för Säker Vatten.
Idén föddes i ett tidigare projekt kallat Ansvarig installatör, som syftade till att stärka projektledarens roll i installationsföretag. Projektet genomfördes brett men avslutades utan att utvecklas vidare. Thomas Helmerson och Rolf Kling, som arbetade för VVS-branschen, började då diskutera hur branschens anseende kunde stärkas.
Andra branscher hade redan infört egna branschregler. Samtidigt uppmärksammades VVS i media genom en ny vattenskadeundersökning och en större kartläggning av legionella.
– Vi ville komma med något positivt som lyfte branschen. I samband med Vattenskadeundersökningen hade vi fått bra kontakt med försäkringsbolagen, som förstås ville göra förbättringar och vända trenden med vattenskador. Dessutom fanns det ett stort intresse från branschen att skapa en legitimitet om sin kunskap säger Thomas Helmerson.
Regelverk och auktorisation växte fram
Arbetet med att ta fram ett branschgemensamt regelverk inleddes år 2000. Det byggde till stor del på möten med företag, dokumentation av erfarenheter och praktisk förankring. Den metoden används fortfarande vid revidering av reglerna.
När reglerna lanserades 2005 fanns ett utbildningspaket och ett auktorisationssystem färdigt. Cirka 300 företag anmälde sig direkt till utbildningen. Ytterligare flera hundra följde efter samma år.
– Branschlegitimationen var väldigt viktig när vi startade. Då tillverkades de hemma vid mitt köksbord. Efter hand tog ID06 över tillverkningen och idag är legitimationerna digitala och finns i Säker Vattens app säger Thomas Helmerson.
Inledningsvis kontrollerades företagen i samband med att de blev auktoriserade. I dag finns ett system för löpande uppföljning. Det ska säkerställa att företagen lever upp till kraven.
2400 företag följer branschreglerna
Fler än 2400 företag är i dag auktoriserade enligt regelverket. Det innebär bland annat att de utbildats, följer branschreglerna och intygar att installationerna är korrekt utförda. Sedan 2015 gäller auktorisationen även för VVS-konsulter.
– Nu tar vi sats mot framtiden med ett fortsatt tydligt fokus på att minska vattenskador. Det gör vi bland annat i forskningsprojekt, utvecklingsprojekt men framför allt i symbios med branschen säger Liselott Gustafsson.
Föreningen som införde regelverket har numera en etablerad roll i branschen. Auktorisationen har blivit en del av de standarder som tillämpas vid VVS-installationer och projektering.
Källa: Säker Vatten