Skyfall, stormar och bränder har blivit vanligare i Jönköpingsområdet. Räddningstjänsten ser en tydlig utveckling över tid. Det framgår i en intervju med Jönköpings-Posten.
Flera större händelser har inträffat i kommunen de senaste åren. Det senaste exemplet är vattenläckan i centrala Jönköping i måndags. En större huvudledning gick sönder och cirka 2 000 liter vatten per sekund strömmade ut i 24 minuter. Fastigheter på Södra Strandgatan och Borgmästargränd drabbades. Orsaken är ännu okänd.
Stora snömängder den 2 april 2024 ledde till långa köer på E4 mellan Jönköping och Gränna. I juli samma år svämmade centrala staden över. Skadorna uppskattas till över hundra miljoner kronor.
Stormarna Gudrun och Per nämns också som betydande händelser av räddningschef Samuel Nyström. Han har arbetat inom räddningstjänsten sedan 1995 och varit räddningschef i nära tio år.
– Jag brukar inte rangordna så där men det som kommer upp är förra årets skyfall i juli och snökaoset i april som innebar milslånga köer på E4 mellan Jönköping och Gränna säger han till Jönköpings-Posten.
Fler väderrelaterade larm
Enligt Samuel Nyström har antalet väderrelaterade insatser ökat sedan han började som brandman. Han ser ett samband med klimatförändringar.
– Det är ju helt klart väderrelaterade händelser som skyfall översvämningar stormar och värmeböljor som leder till skogsbränder som blivit mer vanliga Och det är ju enligt min mening till stor del klimatförändringarna som är orsaken säger han.
Samarbete för att minska risker
Han beskriver ett kontinuerligt samarbete med andra myndigheter för att minska riskerna, bland annat genom att kartlägga byggnation nära sjöar och andra utsatta områden.
– Det pågår ju ständigt arbete med berörda parter exempelvis MSB för att se vad som kan göras och vad som kan påverkas Det handlar ju exempelvis att kartlägga var och hur man bygger bostäder nära sjöar och utsatta områden säger Samuel Nyström till Jönköpings-Posten.
Källa: Jönköpings-Posten