I den senaste marknadskontrollen av vattenmätare höll 5 av 70 mätare inte måttet. En av mätarna hade så allvarliga fel att nästan ingen vattenförbrukning alls visades vid höga flöden. Några mätare visade antingen för hög eller för låg förbrukning.
– Brister i mätningen urholkar tilliten till mätsystem, vilket kan leda till ökad misstänksamhet mot avgifter i allmänhet, säger Erman Kelmendi, utredare på Swedac.
Marknadskontrollen av vattenmätarna genomfördes under hösten 2024, och nu har den statliga myndigheten Swedac sammanställt en rapport där resultaten sammanfattas. Parallellt kontaktas de företag vars mätare blev underkända. De utgör cirka 7 procent av de totala antalet mätare som kontrollerades.
– Att majoriteten av mätarna klarade kontrollen, men att flera tillverkare hade minst en underkänd mätare visar att variationen i kvalitet fortfarande är en relevant fråga för marknaden, säger Erman Kelmendi.
De fem mätare som inte klarade kontrollen hade avvikelser utanför den tillåtna felmarginalen (MPE, Maximum Permissible Error). Tre mätare överskattade vattenförbrukningen vid låga flöden. Det innebär att dessa mätare visade för hög förbrukning, vilket är negativt för konsumenten. En mätare underskattade vattenförbrukningen vid lägsta flödet. Denna typ av avvikelse leder till att konsumenten betalar mindre än faktisk förbrukning. En femte mätare uppvisade så allvarliga fel att nästintill ingen vattenförbrukning alls registrerades vid höga flöden.
– För konsumenten innebär en mätare som överskattar förbrukning att man betalar för mer vatten än man använder, vilket man naturligtvis inte vill. Vid underskattning riskerar kommunen eller VA-leverantören att gå miste om intäkter, vilket kan påverka investeringar, säger Erman Kelmendi.
Förutom det kanske mest självklara, att brister kan urholka tilliten till mätsystemet och i förlängningen ge en mer och mer skeptisk inställning till avgifter för vatten, nämner Erman Kelmendi även en annan aspekt.
– Felaktiga data kan även påverka miljöstatistik och vattenbesparingsmål, vilket kan få samhälleliga konsekvenser i längden.
Myndigheten har kontaktat de leverantörer och tillverkare vars mätare visade brister, för att säkerställa att åtgärder vidtas och att liknande fel inte upprepas. Sedan kommer samtliga provresultat och kalibreringsrapporter kommer att rapporteras till ICSMS – det europeiska marknadskontrollsystemet. Det möjliggör informationsdelning med andra myndigheter i EU, vilket kan leda till bredare åtgärder på europeisk nivå.
– Sammantaget syftar åtgärderna till att både återställa konsumentförtroendet och säkerställa rättvis konkurrens på marknaden, avslutar Erman Kelmendi.
Fakta/Viktiga slutsatser från rapporten
- Tillverkarnas ansvar: Att mätare från tre olika tillverkare underkändes pekar på behovet av skärpt kvalitetskontroll i produktionen och bättre intern testning före marknadsintroduktion.
- Regelbunden marknadskontroll är avgörande. Den bidrar till en likvärdig spelplan för alla aktörer, upptäcker defekta produkter i tid, och främjar en hög kvalitetsnivå inom branschen.
- Effekten på konsumentförtroendet: Brister i enstaka mätare kan få systemeffekter på tilliten, särskilt om de rör överdebitering. Det kräver att aktörer agerar proaktivt med information och åtgärder.
Källa: Swedac