PFAS i Systembolagets vin – tusen gånger högre än kranvatten

Studien undersöker ett 50-tal europeiska viner. Samtliga viner innehöll höga halter av PFAS-ämnet TFA och nivåerna har ökat explosionsartat de senaste tio åren. Foto: annie spratt/unsplash
Studien undersöker ett 50-tal europeiska viner. Samtliga viner innehöll höga halter av PFAS-ämnet TFA och nivåerna har ökat explosionsartat de senaste tio åren. Foto: annie spratt/unsplash

Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – tusen gånger mer än i vanligt svenskt kranvatten. Det visar en ny europeisk studie av ett 50-tal europeiska viner, där Naturskyddsföreningen deltagit. Samtliga viner innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.

– Druvorna har troligen förorenats via det vatten de vattnats med, men också från PFAS-bekämpningsmedel. Det här är ett tydligt exempel på hur våra livsmedel påverkas när PFAS sprids i naturen, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.  

Studien är ett samarbete mellan europeiska miljöorganisationer inom nätverket PAN Europe. 49 olika röda och vita viner har analyserats och resultatet är skrämmande: nivåerna av TFA har ökat dramatiskt i vin under det senaste årtiondet. Medan äldre viner från före 1988 inte innehåller TFA överhuvudtaget, sker en dramatisk ökning från 2020 och framåt – dessa viner innehåller mellan 21 000 och 320 000 nanogram TFA per liter. 

TFA (trifluorättiksyra) är en kortkedjad PFAS som bildas när andra PFAS-ämnen bryts ner, till exempel vissa bekämpningsmedel och köldmedier i kylskåp, luftkonditioneringar och värmepumpar. TFA är mycket vattenlösligt, extremt svårnedbrytbart och sprider sig snabbt i miljön – från regnvatten till grundvatten, och vidare till vår mat och dryck. 

– Det här visar vad utsläpp av PFAS leder till och hur utbredd spridningen är. Vi har en PFAS-kris och dessa skadliga ämnen som aldrig bryts ner i naturen sipprar in i allt fler av våra livsmedel – till och med vin, säger Karin Lexén

TFA är skadligt för vattenlevande organismer och utreds för negativa effekter på fosterutveckling. Trots detta saknas ett EU-gemensamt gränsvärde för TFA – men Nederländerna har infört ett riktvärde på 2 200 nanogram per liter för dricksvatten. 

Just nu förhandlas ett EU-förslag om att begränsa användningen av PFAS. Men förslaget riskerar att urvattnas kraftigt, så att det endast omfattar konsumentprodukter – vilket skulle lämna ungefär 80 procent av dagens PFAS-användning orörd. Dessutom är PFAS-bekämpningsmedel, som är en stor källa till TFA i jordbruket, inte ens inkluderade i förslaget. 

– Undersökningen visar tydligt hur allvarlig situationen är. Sverige och EU måste agera och förbjuda alla PFAS, inklusive PFAS-bekämpningsmedel. Annars kommer halterna av TFA fortsätta att öka i vår natur och i våra vatten, säger Karin Lexén. 

PFAS-ämnet TFA har ökat explosionsartat i europeiska viner visar ny undersökning. Bild: Naturskyddsföreningen

Källa: Naturskyddsföreningen