220 miljoner till vattenåtgärder i 14 län

51 samordnade projekt mot övergödning genomfördes 2024 – Leduån i Västerbotten lyfts som ett av de tydligaste resultaten Foto: ha nguy/unsplash
51 samordnade projekt mot övergödning genomfördes 2024 – Leduån i Västerbotten lyfts som ett av de tydligaste resultaten Foto: ha nguy/unsplash

Under 2024 fördelade Havs- och vattenmyndigheten 220 miljoner kronor till länsstyrelser i hela landet för lokala vattenvårdsprojekt. Totalt 51 projekt innehöll lokal åtgärdssamordning för att motverka övergödning. Resultaten syns i restaurerade vattendrag, nya våtmarker och åtgärdsplaner. Kommuner var största mottagare av stödet.

Lokala vattenvårdsprojekt ska minska övergödningen
Havs- och vattenmyndigheten delade under 2024 ut totalt 220 miljoner kronor till länsstyrelserna för lokala vattenvårdsprojekt inom ramen för LOVA-bidraget. Enligt myndigheten har lokal åtgärdssamordning visat sig vara en viktig drivkraft i arbetet mot övergödning. Fjorton länsstyrelser beviljade sammanlagt 51 sådana projekt, där åtgärder som våtmarker och fosfordammar varit centrala.

Det är främst kommuner som driver projekten, men även vattenorganisationer och länsstyrelser är aktiva. Länsstyrelserna rapporterar att samordnare på lokal nivå bidrar till att identifiera lämpliga åtgärdsplatser och ökar det lokala engagemanget för miljöinsatser.

Restaurerade vattendrag och bundet fosfor
Fiskevårdsområdet i Leduån har återställt sju kilometer vattendrag i Västerbottens län. Arbetet syftar till att förbättra förutsättningarna för havsvandrande öring och lax. En tillståndsprocess för att skapa vandringsvägar nedströms pågår.

Växjö kommun har genom ett projekt bundit åtta ton fosfor i sedimenten i Södra Bergundasjön. Projektet kan enligt kommunen bidra till att sjöar i Växjö och nedströms vatten i Blekinge når god ekologisk status.

Ett vattenråd har i Hallands län anlagt fem våtmarker på sammanlagt sex hektar och tre fosfordammar på totalt 0,4 hektar. Dessutom har 950 meter avdikeskanter fasats av. Åtgärderna beräknas minska kväveutsläppen med 2 350 kilo och fosforutsläppen med 15 kilo årligen.

Borttagna fiskeredskap och åtgärdsplaner
Tanums kommun har tagit upp 508 hummertinor, 84 havskräftburar, 16 ryssjor och 37 garn och nät i havet vid Väderöarna. Åtgärden har enligt kommunen minskat plastnedskräpningen och gynnat bestånd av torsk, plattfisk och hummer.

Flera projekt har också handlat om att ta fram åtgärdsplaner. Ett exempel är Ljusnan-Voxnans vattenvårdsförbund, som i ett treårigt projekt kartlägger prioriterade åtgärder i Ljusnans avrinningsområde och längs Söderhamns kust. Planen har lett till ett brett kontaktnät, identifierade åtgärdspunkter och påbörjat genomförande av insatser för vandringsvägar och restaurering. Förbundet räknar med medfinansiering från icke-statliga aktörer.

137 nya projekt beviljade under året
Under året beviljades totalt 108 miljoner kronor till 137 nya LOVA-projekt som stödjer miljömålet Ingen övergödning. Ytterligare 48 miljoner gick till 116 projekt för Levande sjöar och vattendrag. 17 projekt som syftar till Hav i balans samt levande kust och skärgård tilldelades 8 miljoner. Övriga vattenrelaterade miljömål fick 5 miljoner till 18 nya projekt.

Kommuner stod för flest nya projekt, följt av stiftelser, ideella och intresseorganisationer. Även länsstyrelser samt vattenförbund och vattenråd initierade projekt under året.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten