Tre brunnar i Halmstad har förhöjda PFAS-halter

På grund av att de flesta PFAS-ämnen är svåra att bryta ner finns de kvar i miljön och har i vissa fall hittats i dricksvatten och i marken. Foto: ian talmacs/Unsplash
På grund av att de flesta PFAS-ämnen är svåra att bryta ner finns de kvar i miljön och har i vissa fall hittats i dricksvatten och i marken. Foto: ian talmacs/Unsplash

Halmstads kommuns räddningstjänst har tagit prov på tolv platser där det funnits risk att brunnsvatten förorenats via PFAS i skumsläckmedel. Tre av platserna ska provtas igen eftersom de har värden som är över gränsvärdena i vattnet.

– De nya åtgärdsgränserna för PFAS i kommunala dricksvatten, som börjar gälla 2026, bör även tillämpas som riktvärden för privata dricksvatten. De få överskridanden som uppmätts i undersökningen är inte så stora att vi nu avråder från att använda vattnet. Kompletterande provtagning behövs som underlag för beslut om åtgärder, säger Tomas Sjöstedt, Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Bygg- och miljöförvaltningen.

Räddningstjänsten har utrett vilka släckinsatser med skumsläckmedel med PFAS som gjorts i kommunen efter 1995. Av dessa har tolv platser provtagits som kunde ha förorenats. På dessa platser har nu brunnsvatten, jord, grundvatten och ytvatten analyserats.

Totalt visar tre av de provtagna platserna högre värden i vattnet som bedöms behöva utredas vidare. Därför kommer Halmstads kommun nu ta ytterligare prover för att sen ta ställning till om det kommer behövas åtgärder. Övriga nio platser har värden som i nuläget inte bedöms innebära risk för människors hälsa eller miljö. Berörda fastighetsägare är informerade om undersökningen och resultatet. Inom dessa områden finns platserna som ska utredas vidare:

  • Havsered
  • Eldsberga

Fakta:
Historiskt har PFAS-föreningar funnits i det brandskum som räddningstjänsten använt på grund av förmågan att effektivt släcka bränder. När det blev känt att PFAS är farligt för miljön övergick Räddningstjänsten Halmstad till brandskum som ska vara fritt från PFAS.

Länsstyrelsen har ansökt om medel från Naturvårdsverket för att kunna verifiera PFAS på ett antal områden i Halland. Provtagningarna är gjorda med dessa medel.

Källa: Halmstad kommun