Över 90 000 bilägare i Stockholm tvättar ibland bilen på fel plats. En ny undersökning visar att 26 procent av kommuninvånarna ibland tvättar bilen hemma på tomten eller på gatan. Detta leder till att miljögifter som tungmetaller och olja rinner orenat ut i dagvattensystemet och vidare till sjöar och vattendrag. VA-aktörer ser allvarligt på situationen.
Bilägare i Stockholm tvättar bilen cirka två miljoner gånger per år. En ny undersökning från Stockholm Vatten och Avfall visar att 26 procent av invånarna ibland tvättar bilen hemma på tomten eller på gatan. Detta motsvarar omkring 90 000 bilägare i staden.
– Många stockholmare är bra på att tvätta bilen i en tvätthall. De som tvättar bilen hemma på tomten kan handla om okunskap men även om normer. Ser vi att grannen tvättar bilen på uppfarten, är det lätt att vi gör samma sak, säger Magnus Johansson, miljöingenjör vid Stockholm Vatten och Avfall.
Smutsvatten från biltvättar som sker hemma innehåller olja, tungmetaller och tvättkemikalier. Dessa föroreningar leds via dagvattenbrunnar ut i naturen utan att passera något reningssteg. I många fall hamnar miljögifterna direkt i en badsjö eller i Stockholms dricksvattentäkt Mälaren.
Biltvätt i tvätthall minskar utsläppen
I biltvättar med installerad reningsteknik avskiljs en stor del av föroreningarna. Dessutom används ofta miljömärkta tvättmedel som bryts ned i kommunala reningsverk. Större anläggningar genomför årlig provtagning av det renade tvättvattnet för att säkerställa att kraven på utsläppsnivåer följs.
– Vi behöver hjälpas åt att sprida kunskap och föregå med gott exempel. Genom att själva tvätta bilen i en biltvätt men även prata med varandra om varför man inte ska tvätta bilen hemma, kan vi förändra beteenden och minska påverkan på miljön, säger Magnus Johansson.
Fakta om undersökningen
Det finns cirka 360 000 registrerade privatägda bilar i Stockholm. Bilar tvättas i genomsnitt sex gånger per år. Undersökningen från Stockholm Vatten och Avfall omfattade 2 302 kommuninvånare från Bromma, Enskede-Årsta-Vantör, Farsta, Hägersten-Älvsjö, Hässelby-Vällingby, Kungsholmen, Östermalm, Vasastan, Skarpnäck, Skärholmen och Södermalm.
Källa: Stockholm Vatten och Avfall